Zongzi, ris inslaget med bambusblad »Lär känna Kina



zongzi
Zong eller Zongzi , är en mycket typisk maträtt i traditionell kinesisk mat baserad på glutinös ris med olika fyllningar och rullade med bambusblad. Det är en maträtt som har spridit mycket, för sanningen är att på andra platser som Thailand, Kambodja eller Vietnam också finns någon variant.
Ur traditionell synvinkel serveras denna maträtt under Dragon Boat Festival , en fest som hölls ungefär under första halvan av juni. Under detta parti försöker vi hedra figuren som Qu Yuan . Denna man var en berömd kinesisk poet som levde under de krigande staterna. Han försökte skydda sin kung från framstegen från Qin- männen, men en general lyckades ta tag i honom och kasta honom i floden. Enligt legenden kastade lokalbefolkningen fylld ris så att fisken inte slutade äta poetens kropp. En annan version säkerställer att riset försökte lugna draken som bodde i dessa vatten. Hur som helst, varje år äts denna traditionella maträtt under denna fest för att fira minnet av den modiga mannen.
Vi kan inte förneka att det är ett komplext recept, för även om det vid första anblicken verkar inte innebära komplikationer, är sanningen att lindningen är en teknik som går från generation till generation. Vi kan fortfarande våga och försöka göra dem hemma.
INNEHÅLL
  • Runda glutinösa ris: 1,5 kg - 2 kg.
  • Fyllda bambublad: 50 blad.
  • Shitake mini dissekerade svampar.
  • Stuvad Bondiola: 1 kg.
  • Sojasås: 50 ml.
  • Solrosolja: 30 ml.
  • Jordnötter med hud: 300 g.
  • Slakttråd
PREPARAT
För att tillverka denna maträtt tar det tre dagar. Under 48-72 timmar måste vi låta bambubladen blöta.
Den andra dagen fortsätter vi med att laga den kokta bondiolaen och låter den vila i kylskåp i cirka 24 timmar. Det är absolut nödvändigt att köttet är helt mjukt.
Vi måste också tvätta riset med mycket vatten och blötlägga det i 24 timmar också. Både jordnötter och shitake svamp bör också blötläggas samtidigt.
På den tredje dagen fortsätter vi att tvätta bambubladden väl och tömma dem ordentligt. Vi tappar också svampen och annan mat.
Surr riset med lite olja och sojasås och tillsätt lite salt efter smak.
Vi måste klippa trådarna med en längd på cirka 60 cm - 100 cm. Vi kommer att använda två bambublad för att bilda en kon med dem, fylla dem med ris, kött, svamp och ris och stänga den. Sedan försöker vi sätta ihop en tamale med fyra vinklar och binda den med tråden.
Efter detta måste vi laga dem i vatten eller ångas i ungefär en timme eller en och en halv timme.

‹‹ Relaterat innehåll för denna artikel ››