Den riktiga kinesiska maten

Kinesiskt kök är en av de mest utbredda köken i världen, men vi måste säga att även om det finns kinesiska restauranger och det tar bort i alla hörn av planeten, så är inte all "kinesisk mat" som äts i väst eller någon annanstans i världen annat än kinesiska är verkligen kinesisk mat.
Kineserna utanför Kina har anpassat sig till västerländska smaker och erbjuder menyer som liknar smaken där de bor. Nej, kineserna äter inte kinesisk sallad, eller mjuka vårrullar, eller sött och surt fläsk och ris med ärter och skinka.
Det kinesiska köket är mycket rikare än vi egentligen vet i väst, och med den idén börjar vi den här artikeln för att få våra läsare att upptäcka den kinesiska maten som äts i Kina.
Filosofin om kinesisk gastronomi
I Kina, och förlängning i alla asiatiska kök, anses alla näringsrika produkter som inte är giftiga ätbara och därför mat i Asien. I Kina och Asien konsumeras alltså mat som är otänkbar i Asien på grund av moraliska eller kulturella fördomar. I motsatt riktning händer det också.
Det är vanligt för alger (allt mer konsumeras i väst), hundar, sköldpaddor, grodor, insekter, ormar, bambuskott, gigantliga rovor, lotusblad etc. I det kinesiska köket beaktas effekterna av mat på hälsan och maten används som ett hälsomedel. Mat är inte bara ett nöje för sinnena, utan det är ett sätt att upprätthålla hälsan.
En annan viktig punkt i det kinesiska köket är att söka balans genom kontrasten av smaker, som erbjuds genom variationerna i rätter . Mångfalden av smaker i det kinesiska köket är så intensivt att många kinesiska medborgare besvärar att i väst smakar all mat lika.
Och ett tredje grundelement är säsongsbetonade. I Kina och Asien, kanske på grund av beroendet av den primära sektorn, är att äta säsongsprodukter en filosofi. Säsongens produkter är rikare, mer näringsrika och smakligare. I Kina och Asien är det viktigt att söka kopplingen till naturen genom mat.
De vanligaste metoderna i det kinesiska köket
Det finns inget dekalog eller något skriftligt dokument som en tutorial som visualiserar vad det verkliga kinesiska köket är, men det kan visa flera oskrivna regler som alltid uppfylls.
En av dem är att alltid laga grönsaker. Traditionellt konsumerar kineserna alla kokta och aldrig råa grönsaker i sallad för att undvika sjukdom, eftersom historiskt sett bönder befruktade åkrarna med människo- och djuravfall.
En annan av de oskrivna reglerna är att allt kokas i Kina, till och med vatten. På kinesiska och västerasiatiska restauranger kan färskt vatten serveras, men det är restauranger som besöks av turister. Kineserna i Kina dricker vanligtvis tidigare kokt varmt vatten.
Och en annan viktig del av den kinesiska filosofin, en annan av de traditionella sedvänjorna är att inte servera många stekt mat. Även i bufférestauranger är det vanligt att se många stekta livsmedel, men i Kina är sauterade, stuvade, bräserade, kokta eller ångade rätter vanligare. Det är också vanligt att konsumera ångad eller bakad fisk.
Rätter som vårrullar, söt och sur griskött eller citronhöns, även om de är läckra, är rätter som skapats av östra invandrare i USA och är utformade för att behaga västra gommen.
Traditionella kinesiska matstilar
Om vi pratar om traditionell kinesisk mat kan vi i princip tala om fem olika stilar beroende på området i de olika områdena i landet.
North Peking-köket är subtilt, lätt och rikt på ingredienser av god kvalitet. Ris odlas inte norr om Peking och andra spannmål som vete, hirs och majs är egna. Den mest emblematiska maträtten är Pekingen.
Det kantonesiska köket i söder är det mest kända utanför landet. Ångning och vin, soja och ingefära är de vanligaste egenskaperna och undviker mycket intensiva och välsmakande smaker.
Köket i Fuijan del Este , i östra landet, är ett kustkök, som är i direkt kontakt med havet, och dess skaldjur och färsk fisk är mycket rik. I den västra delen av landet är Sichuan köket rikt på varma och kryddig varma rätter: paprika, peppar och massor av olja.
Slutligen, i Hunan i mitten av landet, sticker de bittersöta och krydda smakerna ut. Stekt, grytor och grytor är ofta. Och ja, men inte så grovt eller rikligt som i västerländska restauranger.