Kinesisk gastronomi
innehåll
- 1 Typiska ingredienser i det kinesiska köket
- 2 Några recept från kinesisk mat
- 3 Vad du beställer i en kinesisk restaurang
- 4 drycker och desserter som är typiska för Kina
- 5 ätpinnar, kinesisk matredskap

Den kinesiska kulinariska traditionen har global världens popularitet och är en av de mest uppskattade i världen . Med tanke på utvidgningen av kinesiska restauranger är det få som inte har haft någon kontakt med den typiska maten i det asiatiska landet. De flesta av dem som försöker upprepa, och många blir till och med älskare.
Till och med innan värdet för råvaror eller kulinariska förfaranden som den utsätts för förtjänar det kinesiska köket respekt för att vara resultatet av en gammal tradition . Det kinesiska köket söker balans och skiljer även mellan yin- och yangmat som måste vara ansvarig för att tillhandahålla alla näringsämnen som kroppen behöver. Liksom andra dieter, till exempel Medelhavet, främjar den hälsosamma och balanserade matvanor och tjänar begreppet yin och yang som basen för kända dieter som makrobiotika.
Men utöver balansen mellan näringsämnen för att bidra till organismen, söker det kinesiska köket också total harmoni när det gäller smaker , varvid de grundläggande är söta, salta, sura, bittera och kryddig. Den vård som läggs in i utarbetningarna, till och med uppfylla koder enligt händelsen och det sammanhang där maten serveras, gör kinesisk mat till en kulinarisk upplevelse för dem som tycker om den.
Typiska ingredienser i kinesisk mat

Kina är ett mycket stort land och jordbruk är en del av basen i dess ekonomi. Av den totala åkermarken som landet äger är en stor del koncentrerad till de fuktiga monsunområdena, som inkluderar dessa emblematiska risplantager som är i världsbefolkningens ideal när det gäller kinesiska landskap.
Ris, ja, är en stapelmat, men så är vete, majs eller den berömda sojan , så närvarande i många av dess rätter. Dessutom förser Kina stora delar av världen med spannmål, kött och frukt, bland andra icke-kulinariska ingredienser.
Den goda användningen av smaktillsatser är en grundläggande pelare i det kinesiska köket. I många av deras rätter saknas karri, förstås begreppet som en kryddblandning Fem andra kryddpulver är kända. Bönroddar, tang, ingefära, sesamolja eller risvin är också ingredienser som används ofta i kinesiska köket, inte att glömma risnudlar.
Många av dessa smaktillsatser, som tidigare bara användes på kinesiska restauranger, ingår nu i alla kök i västerländska länder. Vem konsumerar inte sojasås eller kinesiska nudlar?
Några recept från kinesisk mat
Kinesiska livsmedelsanläggningar kännetecknas av en speciell dekoration, exotisk för våra ögon, det som kombinerar guld och rött med andra varma färger , med närvaron av djur som draken. Med tanke på hur snabbt de tjänar, verkar deras personal vara den mest disciplinerade. Men du känner inte alltid för att äta ute, eller ekonomin tillåter det inte alltid.

Det är alltid en bra tid att förbereda det berömda söta fläskköttet hemma. Fläsk, mjöl, röd grön paprika, lök, morot, ananas i sin juice, honung, sojasås, vinäger, ketchup och majsstärkelse krävs. Det handlar om att skära köttet i bitar och passera det genom mjöl och sedan steka det. Grönsaken måste också klippas och sauteras så att när den är klar lägger ananan till. Sedan måste du matcha grönsakerna med köttet.
Det sista är att lägga till såsen , som görs på följande sätt: blanda i en kastrull ananasjuice, sojasås, honung, vinäger och ketchup och värm. Sedan måste du tillsätta lite majsstärkelse och rör om. Skålens smak kan korrigeras genom att tillsätta lite salt eller socker.
För de som inte vill börja utan en god sallad är kineserna läckra och lätta att tillaga. Även om var och en använder de ingredienser som de gillar bäst föreslår vi att du använder sallad, bönorötter och remsor skinka , en blandning som du sedan kan lägga till den söta och sura såsen på. Du har redan lärt dig hur du gör det.

Kinesiska nudlar är emellertid idealiska som huvudrätt eller som förrätt. Du kan laga dem med kyckling och grönsaker som zucchini, grön paprika eller lök, och det handlar bara om att väta eller koka dem under en kort tid (som anges i paketet) och sedan lägga till köttet med grönsakerna, alla redan kokta. Glöm inte att lägga till en streck sojasås.
Vad du beställer i en kinesisk restaurang
Expansionen av det kinesiska köket har fått kockar att anpassa rätter till smak hos konsumenter i väst. I alla fall finns det rätter som måste missas om du frågar dem om vi har möjlighet att gå till en kines.

Om du verkligen vill äta som en av dem bör du alltid börja med vitt ris . Det är vanligt att hitta den sauterad med svamp, kött eller grönsaker, även om det inte är det traditionella sättet.
Efter riset är nästa maträtt att göra dumplings eller empanadillaer , och ja, du kan också välja den klassiska vårrullen. I alla tre fallen kan de vara fyllda med kött eller grönsaker, och de är ett bra alternativ att börja måltiden. De serveras vanligtvis med hoisinsås , sojasås eller till och med kryddig.
Soja är en grundläggande ingrediens i det kinesiska köket, ett bevis på detta är att en av de mest värderade matarna är tofu , som också finns i andra orientaliska kök. Under de senaste åren har det blivit ett av de bästa alternativen för vegetarianer, eftersom dess proteininnehåll är mycket högt och är ett bra substitut för kött.
När det gäller grönsaker bör du inte besöka en kines och inte be om aubergine . Kokta gröna bladgrönsaker är också en typisk maträtt.
I kött är det vanligaste fläsk , även om kalvkött får fler och fler följare. Inuti fåglarna, kycklingen men särskilt ankan , favoriten för kineserna.
Drycker och desserter som är typiska för Kina
I köket i väst är det vanligt att avsluta måltiden med en söt skål som dessert. Å andra sidan, i orientalisk mat, och särskilt kinesiska, kan vi njuta av söta eller söta och sura rätter under hela måltiden.

På många kinesiska restauranger inkluderar inte dessertmenyn någon typisk orientalisk efterrätt, även om det finns få.
Många av de kinesiska desserterna inkluderar, hur kan det annars vara, ris i sin beredning. Det är fallet med en som heter Tom Yuen , mycket populär i Hong Kong. Det är risbollar fyllda med mango och täckta med fruktjuicer . En annan efterrätt med ris är rispuddingen.
Nästan på samma nivå av popularitet som desserter med ris är fruktsallad med mandelgelé toppning . Och om det du letar efter är ett sötare alternativ kan du inte sluta prova de stekt bananerna med karamell . Den sista desserten att lyfta fram är de välkända lyckakakorna.
Bilden de serverar på kinesiska restauranger är den perfekta ursäkten att prata om drycker i Kina. Den mest konsumerade drycken i Kina är te , men andra tas också, till exempel Baijiu , en sprit destillerad från ris eller annat spannmål som har konsumerats i tusentals år. Huangjiu är under tiden kinesiskt vin , det produceras av ris, hirs eller vete men istället för destillerat, är det jäst. Och hans examen är lägre än för Baijiu.
Ätpinnar, kinesiska äta redskap
Det sista tecknet på att det kinesiska köket har ”västligt” är det faktum att det blir mindre vanligt att hitta orientaliska restauranger där spispinnar används . Om det inte är en restaurang med hög gastronomisk nivå eller platsen ligger i ett kvarter med en hög andel kinesisk befolkning som ofta kommer till den, är ätpinnar nästan ett verktyg för utrotning.

Pinnar är det bestick som orientaliska människor använder för att äta . För dem som inte har erfarenhet kan äta med ätpinnar vara en odyssey, men sanningen är att användningen har en praktisk mening, de flesta orientaliska rätter äts ordentligt med dessa redskap.
Det finns några knep och några regler för att äta med ätpinnar, till exempel: de ska inte komma i kontakt med munnen , mellan bitar ska de inte vila sina pinnar på handstödet, ätpinnarna ska inte korsa varandra och slutligen, vet inte Du måste sticka maten med dem.
Det kan vara väldigt roligt att lära sig äta med pinnar, det handlar också om att närma sig på ett mer troget sätt till orientalisk mat.