Klyvningskuret ᐈ Första hjälpen ✅
ᐈ Första hjälpen ✅
Klyvningskuret
Lista med artiklar om digestion cut
- Vad är ett matsmältningssnitt
- Tecken och symtom på matsmältning
- Vad du ska göra innan en matsmältning skärs ut
- Förebyggande av en nedbrytning av matsmältningen
Vad är ett matsmältningssnitt
Klyvning är den process som vi får näringsämnen från maten vi äter. Det börjar när maten införs i munnen och slutar när näringsämnena har absorberats och avfall kvarstår i matsmältningskanalen. Uttrycket " nedbrytning av matsmältningen " används ofta för att hänvisa till det plötsliga stoppet av denna process, som inte bara inträffar efter att ha kommit i vattnet precis efter att ha ätit, utan också kan orsakas av olika orsaker.
Under matsmältningen är det mest aktiva systemet matsmältningssystemet, det är där blodflödet är mer koncentrerat och resten av kroppen får en lägre blodtillförsel. Om kroppen i smältningsprocessen kommer i plötslig kontakt med låga temperaturer, kommer blodet att tvingas cirkulera över hela kroppen för att motverka värmeförlusten, vilket orsakar yrsel och kräkningar, vad som populärt kallas "matsmältningssnitt" '. Det är därför hoppa i kallt vatten direkt efter att ha ätit kan orsaka detta problem.
Detsamma gäller när du tränar kraftigt efter en måltid. Koncentrerat blod i magen måste flöda genom kroppen för att ge tillräckligt med syre till de utövade musklerna, vilket också kan orsaka stopp i matsmältningen.
Andra orsaker, även om det inte är så ofta, är riklig svettning eller solbad i höga temperaturer.
Det finns också vissa livsmedel som är mycket rika på fett eller socker som främjar matsmältningen. Det är faktorer att ta hänsyn till om du går till stranden eller poolen, som är de platser där problemet uppstår oftast.
Tecken och symtom på matsmältning
De symptom på snittet för matsmältningen orsakar stort obehag för dem som lider det. Endast genom att titta på de olika termer som det är tekniskt känt kan vi få en klar uppfattning om hur denna situation uppstår. Det är känt som "termodifferensiellt synkope", vilket innebär en plötslig förlust av medvetande när man kommer i kontakt med kallt vatten från en mycket varm miljö. Personen plummerar på grund av denna förlust av medvetande utan möjlighet till armslag. Spjälkningen är också känd som den "vita drunkningen", vilket innebär den slående blekhet som den ohälsosamma individen kan presentera.
Innan dessa extrema situationer kan en serie karaktäristiska symtom eller tecken på lidande av en matsmältning avslöjas , såsom följande:
- Kramper och magsmärta.
- Yrsel och illamående
- Blek hud. Ibland kan en mycket slående rodnad förekomma tidigare, även i form av bikupor i vissa områden.
- Sänk blodtrycket och försvagad puls.
- Skakar frossa. Andra gånger beskrivs det som stickande i extremiteterna.
- Suddig syn.
- Tinnitus eller ring i öronen.
- I mycket extrema fall som sällan uppstår, kan dessa symtom leda till kardiorespiratorisk arrest.
Om du tror att dessa symtom passar ditt medicinska tillstånd, gå upp ur vattnet om du befinner dig bada eller sluta träna om så är fallet och be om hjälp.
Vad du ska göra innan en matsmältning skärs ut
Om någon i din omgivning har symtom på att ha en nedbrytning av matsmältningen , är dessa steg du bör vidta för att hjälpa dem:
- I närvaro av symtomen som anges i föregående avsnitt, lämna badrummet eller sluta träna. I händelse av att personen befinner sig i vattnet när han börjar känna sig sjuk måste han omedelbart hjälpa till för att undvika att drunkna om han tappar medvetandet.
- Kontrollera att luftvägarna är helt fria och att den drabbade personen kan andas.
- Torka och lägg personen ned med benen något upphöjda för att förhindra besvämning.
- Om den drabbade personen känner sig illamående eller är medvetslös, måste de placeras i ett säkerhetsläge i sidled.
- Klä offret eller täck honom med en handduk, lakan etc. för att upprätthålla kroppsvärmen.
- Det är möjligt att efter dessa åtgärder uppkastningar och diarré uppträder. I detta fall, rehydrera offret med vatten eller serum och följ en flytande diet.
- Huvudmålet är att personen vilar och att blodtrycket stabiliseras.
Om nedbrytningen inte är allvarlig kommer den drabbade personen att återhämta sig under en till två timmar. I extremfallet med kardiorespiratorisk gripande bör man börja återupplivningsmanövrer och räddningstjänsterna ska meddelas snarast.
Förebyggande av en nedbrytning av matsmältningen
En nedbrytning av digerering kan hända vem som helst, oavsett ålder. Alla matsmältningsstopp kan förhindras perfekt med god förståelse för hur kroppen fungerar, samt med hänsyn till att det inte bara kan uppstå under matsmältningen. Att följa dessa riktlinjer undviker onödigt obehag.
- Du bör inte äta rikliga och rikliga måltider innan ett bad.
- Kasta inte plötsligt i vattnet:
- Om du svettas rikligt.
- Om du har solat några minuter innan, eftersom blod och hud har en mycket högre temperatur än vattnet och ett plötsligt steg kan utlösa problemet.
- Om du har gjort intensiv fysisk träning.
- Om du lider av frossa.
- Om du svettas rikligt, sänk dig gradvis ned genom att vänja kroppen till vattentemperaturen.
- Följ alltid med, särskilt på stränder eller sjöar. Även om du har en livräddningsstation är det alltid bättre att ha någon i närheten.
- Simma inte kraftigt direkt efter en måltid. Vänta minst en timme för att träna i vattnet.
Relaterat innehåll på första hjälpen
Första hjälpen
Insektsbett, värmeslag, skärsår och sår, brännskador ... Där kroppen är finns risken, det är därför vi erbjuder tips och huskurer som hjälper dig att komma ur vägen tills du kan få hjälp av en professionell.
Uppdaterad: augusti 2020
Skrivet av redaktionen av: WebMD - Health SolutionsInformationen som anges här ska inte användas under någon medicinsk nödsituation eller för diagnos eller behandling av något medicinskt tillstånd. En auktoriserad läkare bör konsulteras för diagnos och behandling av alla medicinska tillstånd.